Μοντέλο Κύπρου για όλους

Μωυσής ΛίτσηςΒρυξέλλες: Μυστηριώδης απόλυση επιτρόπου

Μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν επτά ώρες και την αποτυχία των προηγούμενων διαβουλεύσεων 19 ωρών στο Λουξεμβούργο στις 22 Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αποφάσισαν ότι στη διάσωση των τραπεζών εκτός από τους μετόχους και τους ομολογιούχους, μπορεί να κληθούν να συνεισφέρουν και οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ. Με άλλα λόγια με την απόφαση αυτή, ο οποιοσδήποτε καταθέτης άνω των 100.000 ευρώ(ιδιώτης, ασφαλιστικό ταμείο, συνδικαλιστική οργάνωση κλπ) μπορεί να εξισωθεί με τον μέτοχο και ουσιαστικό ιδιοκτήτη της τράπεζας και να κληθεί να συνεισφέρει το κάτι τις…, στην περίπτωση που οι άλλοι τρόποι διάσωσης δεν αποδώσουν…

Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και η επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο με άλλοθι το ρωσικό μαύρο χρήμα, προϊδεάζουν για νέες περιπέτειες το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Με τη γενίκευση του κυπριακού μοντέλου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εκτιμούν ότι μετατρέποντας όλη την ΕΕ σε «Κύπρο» θα αποφευχθεί ενδεχόμενη φυγή κεφαλαίων όταν έλθει η ώρα της κρίσεως για μια τράπεζα-χώρα.

Η χθεσινή συμφωνία έχει βέβαια ακόμη αρκετές συμπληγάδες να περάσει, αφού απαιτεί τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προορίζεται να τεθεί σε ισχύ από το 2018.

Η λύση που προέκριναν οι Ευρωπαίοι υπουργοί υποτίθεται αποσκοπεί στο να αποτρέψει στο μέλλον την επιβάρυνση των φορολογουμένων από ενδεχόμενη διάσωση τραπεζών, όπως έγινε από το 2008 και μετά που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και να θέσει ενιαίους κανόνες σε όλη την ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για την τραπεζική ενοποίηση. Μετατρέπει ωστόσο κάθε καταθέτη άνω των 100.000 ευρώ-ποσό αρκετά μεγάλο όχι όμως και ασυνήθιστο για κοινούς θνητούς μετά από χρόνια κοπιαστικής εργασίας, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για ασφαλιστικό ή συνδικαλιστικό φορέα που διαχειρίζεται πολύχρονες αιματηρές οικονομίες των μελών του-αυτομάτως σε μέτοχο.

Η συμφωνία προβλέπει ότι πρώτη προτεραιότητα στη διάσωση μιας τράπεζας θα έχουν οι πιστωτές και οι μέτοχοι, ακολουθούν οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ και αν η διάσωση ούτε τότε είναι αρκετή, η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει εθνικούς πόρους, τα χρήματα δηλαδή των φορολογουμένων.

«Αν μια τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα, θα έχουμε πλέον ένα σετ κανόνων σε όλη την Ευρώπη για τους ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Eurogroup Γερούν Ντάϊσενμπλουμ. «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα είναι τώρα σε πολύ, πολύ μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την αντιμετώπιση των δικών του προβλημάτων».

«Στόχος μας είναι να υπάρξει μία κοινή προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη ώστε οι φορολογούμενοι μας να μην πρέπει πια να σηκώνουν το βάρος», πρόσθεσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, η χώρα του οποίου κατέχει την προεδρία της ΕΕ. «Καθιερώνεται το (διάσωση εκ των ενόντων)», επεσήμανε σε αντιδιαστολή με τη διάσωση γνωστή ως «bailout», που ίσχυε μέχρι τώρα και η οποία προέβλεπε τη διάσωση των χρεοκοπημένων τραπεζών από το δημόσιο κορβανά, δηλαδή με χρήματα των φορολογουμένων. «Πήρε πολύ καιρό, ήταν επίπονο και κοπιαστικό», τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «σημαντικό βήμα» με το οποίο ξεκαθαρίζεται ότι «οι μέτοχοι και οι πιστωτές είναι οι πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι».

Με τη συμφωνία προβλέπεται ότι οι εκκαθαριστές θα εγγράφουν ως υπόχρεους τους πιστωτές μέχρι και το 8% των υποχρεώσεων μιας προβληματικής τράπεζας, πριν δοθούν τυχόν εξαιρέσεις και στραφούν σε εθνική χρηματοδότηση.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ακόμη ότι οι υπουργοί συμφώνησαν με τη γαλλική απαίτηση ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βοήθεια των τραπεζών των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν πρόβλημα. «Δημιουργεί μία σταθερότητα για το σύστημα και ένα σύστημα αλληλεγγύης», είπε στους δημοσιογράφους.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο” 28/06/2013

ΠΗΓΗ: tometopo.gr via oikonomiallomati

Σχολιάστε