Η συρρίκνωση της οικονομίας συνεχίζεται αμείωτη ενώ οι Μνημονιακοί συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα

Σταύρος Μαυρουδέας

Η συρρίκνωση της οικονομίας συνεχίζεται αμείωτη ενώ οι Μνημονιακοί συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφοραΕπιτέλους δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο και – ω του θαύματος – η ύφεση φθάνει το 7.2%. Φυσικά ελέγχεται ως κακοήθης η σκέψη ότι καθυστέρησαν επίτηδες για να περάσει το διαβόητο νομοσχέδιο του ενός άρθρου και ο προϋπολογισμός του 2013 χωρίς αμφισβητήσεις για τις κυριολεκτικά αστείες προβλέψεις τους. Αν είναι δυνατόν! Οι Μνημονιακές κυβερνήσεις δεν κάνουν πλέον «ελληνικές στατιστικές», we are Europeans now.

Είναι φυσικά περιττό να θυμίσει κανείς τι έχουν κατά καιρούς προβλέψει τα διάφορα κυβερνητικά και ευρω-ενωσιακά σενάρια για την κυριολεκτική καθίζηση της ελληνικής οικονομίας λόγω των Μνημονίων. Όπως όλοι γνωρίζουμε έχουν πέσει τραγικά έξω υποτιμώντας την.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 3ο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ελληνική οικονομία γιατί περιλαμβάνει την τουριστική περίοδο. Εάν αυτό πάει άσχημα τότε επηρεάζεται ιδιαίτερα η συνολική ετήσια επίδοση της. Θυμίζουμε επίσης ότι το 1ο τρίμηνο η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 6.7% και το 2ο τρίμηνο κατά 6.3%. Είναι προφανές ότι η αναθεωρημένη πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Μνημονιακού Προγράμματος (γιατί οι παλιότερες μόνο θυμηδία προκαλούν) για 6.5% ύφεση πάει περίπατο και η ελληνική οικονομία θα αγγίξει ξανά ύφεση της τάξης του 7% όπως πέρυσι (με όλα τα στατιστικά κολπάκια που έγιναν για να μην γράψει επτά εμπρός και – ξανά ω του θαύματος να περιορισθεί στο 6.9%). Μάλιστα καθώς τα μέτρα των 13,5 δις πέφτουν σχεδόν άμεσα στις ράχες μας η ύφεση θα επιδεινωθεί δραματικά το τελευταίο τρίμηνο. Οι προσδοκίες για γρήγορη εκταμίευση της δόσης είναι μάλλον αστείες: μάλλον η δόση θα δοθεί σε δόσεις.

Επίσης, παρά τα κυβερνητικά και συστημικά φληναφήματα, ελάχιστο τμήμα της θα πάει στην οικονομία καθώς το μεγαλύτερο μέρος πάει στις τράπεζες, που ούτως ή άλλως κινδυνεύουν να αγορασθούν από ξένους έναντι πινακίου φακής ενώ θα έπρεπε να είναι ήδη ιδιοκτησία των ελλήνων φορολογουμένων που ξελασπώνουν κυριολεκτικά σαν υποζύγια τους χρυσοκάνθαρους ιδιοκτήτες τους. Οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τα παραπαίοντα χαρτοφυλάκια τους – όπως κάνουν μέχρι σήμερα – και όχι να δώσουν ρευστότητα στην αγορά. Ακόμη και το αναλογικά πολύ μικρότερο τμήμα που θα πάει στην αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες δύσκολα θα βρει το δρόμο του στην πραγματική οικονομία καθώς οι τελευταίοι χρωστούν στις τράπεζες ενώ οι επενδύσεις είναι πρακτικά ανύπαρκτες. Στην καλύτερη περίπτωση η δανειακή δόση θα αναστείλει τις επιπρόσθετες υφεσιακές επιπτώσεις των τελευταίων μνημονιακών περικοπών (που συνολικά υπολογίζονται έως 1-2% του ΑΕΠ).

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι η αθροιστική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 2012 το 20%. Επίσης σημαίνει ότι η ύφεση δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και συνεπώς είναι εντελώς απίθανο η ύφεση το 2013 να είναι μόνο 4.5% και το 2014 να υπάρξει οριακή ανάκαμψη της τάξης του 0,2%, όπως προβλέπει ο μόλις ψηφισθείς προϋπολογισμός. Το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθήσουν ακόμη μερικά χρόνια ύφεσης και η ζημιά στην ελληνική οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Φυσικά οι κυβερνητικές πομφόλυγες περί ανάπτυξης είναι παραμύθια για αδαείς. Η μνημονιακή πολιτική είναι προ-κυκλική και συνεπώς εξ ορισμού δεν προβλέπει αντικυκλικές (δηλαδή αντι-υφεσιακές και αναπτυξιακές) διαδικασίες. Στην καλύτερη περίπτωση να δοθούν κάποια ποσά στο μεγάλο κεφάλαιο για να καλύψει τις τρύπες του και να μην χρεοκοπήσει αλλά αυτό είναι μία «αμυντική» διαδικασία. Δεν οδηγεί σε καμία ανάπτυξη.

Ένας γνωστός Ρωμαίος πολιτικός τέλειωνε όλες τις ομιλίες του, ασχέτως θέματος, με την επίκληση «Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί» θέλοντας να τονίσει ότι αυτός ήταν ο μίτος της Αριάδνης για τη Ρώμη. Ο αντίστοιχος μίτος για τη χώρα μας σήμερα είναι η Έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα στον ευρω-λαβύρινθο δεν υπάρχει καμία σωτηρία για τη χώρα μας και το λαό μας.

ΠΗΓΗ: Stavros Mavroudeas blog

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: