Καρτερώντας τη ρευστότητα που δε θα ‘ρθει

Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος

ΚΑΡΤΕΡΩΝΤΑΣ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ‘ΡΘΕΙ

Αντί να χρηματοδοτούν οι τράπεζες την οικονομία και την κοινωνία χρηματοδοτεί η κοινωνία τις χρεοκοπημένες τράπεζες και τους μεγαλομετόχους τραπεζίτες. Όπως δείχνει και το επόμενο διάγραμμα από τις αρχές του 2011 η πιστωτική επέκταση είναι αρνητική. Αυτό σημαίνει απλά πως όχι μόνο δεν παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία οι τράπεζες αλλά αφαιρούν από αυτή ότι έχει απομείνει.

Ενθάδε κείται, με όλο το κλέος του λησμονημένο.

Ο ξακουστός Δον Κιχώτης της Νομιμότητας.

Που, διαστρέφοντας την αλήθεια και τα γεγονότα,

Φανταζόταν πως ήταν σοφός

Κι έφτασε να πιστεύει τα ίδια του τα ψέματα

Ένας ξεμωραμένος, που ήταν κατεργάρης στα νιάτα του:

Δεν μπορούσε πια να αναγνωρίσει την αλήθεια.

Franz Grillparzer (1791-1872). Αυστριακός λογοτέχνης.

Δεύτερον, η αποκατάσταση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Σήμερα, οι προμηθευτές πρώτων υλών των ελληνικών επιχειρήσεων ζητούν την πληρωμή των προϊό­ντων τους προκαταβολικά αντί των συμφωνηθέντων πιστώσεων, ενώ δυσκολεύονται να αποδεχθούν τις εγγυητικές επιστολές των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας. Παράλληλα, όλοι οι διεθνείς ασφαλιστικοί οργανισμοί μειώνουν σημαντικά τις καλύψεις τους προς τους προμηθευτές των ελληνικών επιχειρήσεων. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με κονδύλια που μπορεί να φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ θα συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα κυρίως της τόνωσης της εμπιστοσύνης στην οικονομία που θα οδηγήσει σε επανάκαμψη των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα καθώς, ενδεχομένως, και της σταδιακής αποκατάστασης των συνθηκών χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τις αγορές. Ήδη παρατηρείται σημαντική επανεισφορά καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες μετά τις εκλογές και βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης.

Στουρνάρας . προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=150341&catid=9

Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει παρόμοιες δηλώσεις και αναλύσεις «έγκυρων» αναλυτών; Δηλώσεις καθόλου αθώες πολιτικά. Προσέξτε την διατύπωση της τελευταίας πρότασης. Εφόσον, κι εάν και βλέπουμε…Από τη μια θέλουν να πείσουν πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι προς το συμφέρον των εργαζόμενων και της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη να πουν «να όπου νάναι έρχεται η ανάπτυξη. Κάντε υπομονή». Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση είναι πραγματικά εντυπωσιακό να υποχρεώνουν τον ελληνικό λαό να δανειστεί ένα ποσό, σε πρώτη φάση, 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για να τα δώσουν στις πτωχευμένες τράπεζες και να αφήνουν ταυτόχρονα την ιδιοκτησία και τον έλεγχο στις διοικήσεις που τις πτώχευσαν. Όσο για το ότι οι τράπεζες πτώχευσαν εξ αιτίας της έκθεσής τους στο ελληνικό δημόσιο χρέος είναι ένα απίθανο παραμύθι που απευθύνεται σε ηλιθίους. Αυτό πάντως δε θα μας απασχολήσει εδώ. Επίσης δε θα μας απασχολήσει το γιατί οι ιδιωτικές τράπεζες είναι υπεύθυνες για τη ρευστότητα. Λέω απλά πως αυτό είναι ο καπιταλισμός του σήμερα.

Εδώ θα ασχοληθούμε για το αν υπάρχει πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία από τις ιδιωτικές τράπεζες Και με το σύνολο των σημερινών συνθηκών παρούσες. Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα πρέπει να εξετάσουμε την πραγματική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Αρχίζοντας βλέπουμε στο πρώτο διάγραμμα το ενεργητικό των τραπεζών της ΕΕ το 2010. Στο διάγραμμα βλέπουμε το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών να ανέρχεται στο 223,6% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι σχετικά μικρό σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ κι αυτό δεν οφείλεται σε μια συνετή πολιτική των ελληνικών τραπεζών αλλά στο γεγονός πως άρχισε αργότερα η πιστωτική επέκταση. Μόλις όμως ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο που επέτρεπε την πιστωτική επέκταση οι ελληνικές τράπεζες έπεσαν με τα μούτρα αλλά τις πρόλαβε η κρίση του 2008.

H συνέχεια του άρθρου στο συνημμένο αρχείο  ή στο eparistera.

ΠΗΓΗ: αριστερό blog

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: