SOROS – ERIAN – STIGLITZ: Μαύρες προοπτικές για Ευρωζώνη και Ελλάδα


ΠΗΓΗ: iskra

Η ειδική μεταχείριση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα αποθαρρύνει άλλους επενδυτές από το να διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικό χρέοςΗ ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ.

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Η Iskra απέχει ιδεολογικοπολιτικά παρασάγγας από τους G. Soros, Mohamed El-Erian διευθύνοντα σύμβουλο της PIMCO ενός εκ των μεγαλυτέρων fund ομολόγων στον κόσμο και από τον διεθνώς γνωστό νομπελίστα οικονομολόγο J. Stiglitz. Άλλωστε και μεταξύ τους οι τρεις αυτές προσωπικότητες έχουν μεγάλες, ίσως, ιδεολογικοπολιτικές διαφορές.

Ωστόσο, η Iskra δημοσιεύει σημεία από πρόσφατες παρεμβάσεις και των τριών, διότι έχουν σημαντικό ενδιαφέρον για όσους τις προσεγγίζουν με το ανάλογο κριτικό μάτι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις αυτές προσωπικότητες, παρά τις μεταξύ τους διαφορές και με αφετηρία οπτικές που απέχουν αρκετά έως και πάρα πολύ από μια αριστερή σκέψη, καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα, τα οποία είναι πολύ σκοτεινά για τις ασκούμενες πολιτικές στην ΕΕ, για το μέλλον της ευρωζώνης και της ΕΕ και ιδιαίτερα για την τύχη του ευρωπαϊκού νότου και της Ελλάδας.

Όσο ποτέ σήμερα γίνεται αναγκαία μια βαθιά προοδευτική και σοσιαλιστική ανατροπή, πριν τα πάντα σαρώσει ένα νέο κύμα πολιτικής εξαχρείωσης και κοινωνικής αποσύνθεσης.

Παραθέτουμε στην συνέχεια τις τρεις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις.

G. SOROS: ΣΕ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΦΑΣΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ!

Το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο δεν μπορεί να δουλέψει… Δεν αποκλείεται μάλιστα να αποδειχθεί πλήρως καταστροφικό για την Ευρώπη, αναφέρει σε νέο του άρθρο ο διεθνούς φήμης μεγαλοεπενδυτής George Soros.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, τους τελευταίους μήνες η ευρωπαϊκή κρίση χρέους εμφανίζει εκ νέου σοβαρά σημάδια επιδείνωσης. Ο ίδιος παραδέχεται πως οι πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ (LTROs) έφεραν μια ανακούφιση στις ευρωπαϊκές τράπεζες και κατ’ επέκταση στις αγορές, ωστόσο προειδοποιεί πως η ανακούφιση αυτή δεν είναι δυνατόν να διαρκέσει επ’ αόριστον.

Τα θεμελιώδη προβλήματα της Ευρωζώνης, αναφέρει ο Soros, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Αντίθετα, συνεχίζει, το χάσμα μεταξύ πιστωτών και υπερχρεωμένων χωρών εξακολουθεί να αυξάνεται. «Η κρίση ενδεχομένως να έχει εισέλθει σε μια άκρως θανατηφόρα φάση«, τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η διάσπαση της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητη, αλλά αντίθετα πιθανή εντός των ερχόμενων ετών.

«Η ειδική μεταχείριση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα αποθαρρύνει άλλους επενδυτές από το να διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικό χρέος«, αναφέρει στη συνέχεια.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι χώρα και είναι απίθανο να επιβιώσει«, εκτιμά ο Soros, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραδεχθούν πως οι πολιτικές που ασκούν δεν θεωρούνται παραγωγικές, αλλά αντίθετα αντιπαραγωγικές και αναποτελεσματικές.

ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ Ο EL-ERIAN.

Όσοι αρέσκονται στα ρίσκα να αποφύγουν… την Ελλάδα και την Πορτογαλία συμβουλεύει ο Mohamed El-Erian, εις εκ των ισχυρών αντρών της Pimco.

Ο ίδιος τάσσεται ακόμη υπέρ των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων -αλλά μόνο για τους πιο ριψοκίνδυνους…

«Η Ιταλία έχει ελλείψεις σε όλους τους τομείς», δηλώνει…

STIGLITZ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ «HAIRCUT» – ΔΟΘΗΚΑΝ ΠΡΟΩΡΑ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ – Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΥΦΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

«Η υπερβολική δόση λιτότητας κάνει τα πάντα απλά χειρότερα,» προειδοποιεί ο Joseph Stiglitz. Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι το »κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο, ενώ χαρακτηρίζει λανθασμένη την επιλογή άμεσης παροχής πακέτων διάσωσης, προτάσσοντας αντίθετα ως σωστή πρώτα τη λύση της αναδιάρθρωσης.

Σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, ο Stiglitz προειδοποιεί για ένα νέο κύμα ύφεσης στην Ευρώπη σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια πολιτική σκληρής λιτότητας.

‘Οπως τονίζει, »χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία χρειάζονται αξιόπιστη προοπτική ανάπτυξης», ενώ σημειώνει ότι »οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να βελτιώσουν την κατάσταση».

»Οι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στο να πιέσουν τη νότια Ευρώπη να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις. Τα δημοκρατικά καθεστώτα όμως, μπορούν να αντέξουν μόνο ένα περιορισμένο φάσμα περικοπών χωρίς να διακρίνουν επιτυχή αποτελέσματα,» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τα ακόμη πιο επώδυνα μέτρα που προωθούν οι Βρυξέλλες, επιμένει πως »αυτή η τακτική θα αποτύχει. Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα παγκοσμίως που να δείχνει ότι οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών βοηθούν μία ασθενή χώρα να ανακάμψει».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: