ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ; ΜΑ, ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟ!

αναδημοσίευση από iskra

ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΟκαμία θυσία για το ευρώΝΟ ΜΕ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Ακούγεται όλο και πιο συχνά από κύκλους της Αριστεράς ένα νέο σύνθημα, που μάλιστα προβάλλεται και ως αιχμή κατά του ευρώ, αν όχι και ως υποκατάστατο του αιτήματος για έξοδο από το ευρώ και συνολική σύγκρουση με την ΕΕ.

Αυτό το σύνθημα, που μπορεί να το έχετε ακούσει, λέει: «ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ!».

Δεν ξέρουμε, αλλά αυτό το «σλόγκαν», που εκδηλώνει αμηχανία, μας φαίνεται, όχι μόνο πέρα ως πέρα λαθεμένο, αλλά και βαθιάαποπροσανατολιστικό. Κι αυτό για τους εξής δύο απλούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι το «καμία θυσία για το ευρώ» ακούγεται περισσότερο ως ειρωνεία παρά ως προτροπή, αφού όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι στο όνομα του ευρώ και της διατήρησης της χώρας μας στην ευρωζώνη έχει υποστεί μια απίστευτη λεηλασία, η οποία, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και κλιμακώνεται. 

Το «καμία θυσία για το ευρώ» είναι, λοιπόν, εκτός τόπου και χρόνου και μάλλον ισχύει το αντίθετο:απέραντες, ατελείωτες θυσίες για το ευρώ.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ» υπονοεί ότι, ίσως, μπορεί μια τέτοια εξέλιξη να γίνει δυνατή εντός του ευρώ. Με δύο λόγια, αφήνεται να εννοηθεί ότι, με προσπάθειες και με αγώνες, μπορεί να μην περάσει καμία θυσία για τους εργαζόμενους, παρότι το ευρώ θα συνεχίζει να είναι το νόμισμα της χώρας. Μια τέτοια υπόθεση, όμως, είναι τουλάχιστον ουτοπική και ακούγεται εντελώς κακότεχνα και αποπροσανατολιστικά, αφού θυσίες και ευρώ, όχι μόνο δεν αλληλοαποκλείονται, αλλά είναι και αξεδιάλυτα συνυφασμένα. Μάλιστα, όσο η χώρα κυνηγάει την παραμονή της στο ευρώ, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι θυσίες και τα αδιέξοδα!

Επομένως, αντί για το «καμία θυσία για το ευρώ», αυτό που πρέπει να τονίζεται είναι το αντίθετο: ευρώ σημαίνει θυσίες για το λαό και προνόμια για το χρηματιστικό κεφάλαιο. Να υπογραμμίζεται, επιπλέον, ότι αν θέλουμε να ανακοπούν αυτές οι θυσίες, πρώτο βήμα και θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η αριστερή έξοδος από το ευρώ και η συνολική σύγκρουση με την ΕΕ, με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα προοδευτικής ανασυγκρότησης με σοσιαλιστική προοπτική!

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: