Στα σκαριά η νομιμοποίηση του «εξοστρακισμού» από το ευρώ

                         του Γιάννη Αγγελή

 Η ομοβροντία δηλώσεων για την «πειθάρχηση» της Ελλάδας στις εντολές της τρόικα αυτή την φορά δεν φαίνεται να έχει καμία …ελαστικότητα.

Ο κ. Βαν Ρομπάι ετοιμάζει προτάσεις για την «οικονομική διακυβέρνηση» της Ευρωζώνης οι οποίες θα κοινοποιηθούν τον Οκτώβριο και θα διαμορφώνουν τις πρώτες σαφείς προϋποθέσεις για τον προσωρινό ή οριστικό εξοστρακισμό μιας χώρας από την ΟΝΕ.

 Το «πολιτικό παιχνίδι» που επιχείρησε να παίξει η Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, με την «διακοπή» της διαδικασίας αξιολόγησης από την τρόικα ευνόησε το κλίμα για την αποδοχή σε ευρύτερο επίπεδο των αλλαγών αυτών. Η ταχύτατη αναδίπλωση στην οποία υποχρεώθηκε η ελληνική κυβέρνηση στη συνέχεια δεν έχει καταφέρει να ανατρέψει αυτό το κλίμα και το ρόλο του «λαγού» που εν γνώση της ή όχι υποχρεώθηκε να παίξει η Αθήνα…

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι «ρυθμίσεις» που θα φέρει ως προτάσεις ενίσχυσης της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη ο κ. Ρομπάι έχουν την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας και στοχεύουν στην θεσμοθέτηση μέτρων τα οποία θα στερούν τις χώρες που δεν μπορούν να «πειθαρχήσουν» στο Σύμφωνο Σταθερότητας τόσο από τα κονδύλια «σύγκλισης» (Διαρθρωτικά Ταμεία) όσο και από την δυνατότητα διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών μέσω του Προϋπολογισμού τους, αφού αυτός θα τίθεται σε άμεση κοινοτική εποπτεία και διαχείριση. 

 Με άλλα λόγια η παραμονή στο ευρώ θα προϋποθέτει απώλεια εθνικής κρατικής οικονομικής κυριαρχίας.

 Ακόμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη καθώς την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αλλαγή των όρων του έτσι ώστε να γίνει εξαιρετικά αυστηρότερη η εφαρμογή του και να μπορεί να ενεργεί «προληπτικά» στην δημοσιονομική πειθαρχία και όχι εκ των υστέρων.

 Διπλωματικές πηγές στην Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η υπόθεση της Ελλάδας –πέραν των ακραίων προτάσεων κυβερνητικών στελεχών της Ολλανδίας– έχει επιτρέψει να δρομολογηθεί όχι απλώς η συζήτηση αλλά και τα μέτρα που απαιτούνται για μία έμμεση και χωρίς αλλαγές της Συνθήκης, ενοποίηση της δημόσιας οικονομικής πολιτικής. 

 Η εκδοχή του «εξοστρακισμού» από το ευρώ –όπως υποστηρίζεται από τους ίδιους κύκλους– είναι μια ελληνική λέξη με γνωστό σε όλους περιεχόμενο αλλά παραμένει απευκταία από όλες τις πλευρές, ακόμα και από την Γερμανία, όπως τόνισε χθες η κα Μέρκελ.

 Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός, προσθέτουν στο Capital.gr, οτι «μετά την υιοθέτηση των κανόνων που θα προταθούν από τον κ. Βαν Ρομπάι τον Οκτώβριο, για ορισμένες οικονομίες όπως η ελληνική θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν στην ΟΝΕ χωρίς δραματικές αλλαγές τις οποίες ακόμα δεν φαίνεται δυνατό να κάνουν…»

 

Πηγή: www.capital.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: